Coves del Tollcoves del toll               

                                       

COVES DEL TOLL VISITES PARTICULARS ACTIVITATS ESCOLARS GRUPS LA BOTIGA MUSEU ARQUEOLOGIC MUSEU RAFAEL CASANOVA ARXIU HISTORIC FONS DEL MUSEU NOTICIES AGENDA D'ACTIVITATS ENLLAÇOS CONSULTA ELS PREUS
NOTÍCIES:
EVENTS : ACTUALITAT : INVESTIGACIÓ

2020

 

JEP 2020

 

El passat cap de setmana del 9 al 11 d'octubre es van celebrar les Jornades Europees de Patrimoni i enguany, prenent totes les mesures sanitàries establertes, el Museu de Moià-Parc Prehistòric de les Coves del Toll va organitzat durant el cap de setmana, diferents activitats dirigides a tots els públics a les que van participar gairebé 200 persones.

 

              

El nostre company Sergi i els assistents al Taller del brunzidor respectant la distància interpersonal.

 

85è ANIVERSARI MUSEU-ESPECTACLE MR.ALRET 

 

 Ahir a la tarda vam encetar les activitats organitzades pel 85è aniversari del Museu de Moià que celebrem junt amb la Biblioteca, amb l'espectacle teatral Mr.Alret de Moi Jordana dirigit a les families. L'activitat, organitzada per la Biblioteca i el Museu municipal i d'accés gratuït, va tenir lloc en un indret fresquetdel Parc municipal i hi van asistir 160 persones. Gràcies a tots per celebrar amb nosaltres 85 anys de vida!

      

Imatges de l'esdeveniment la tarda del 11 d'agost al Parc municipal de Moià.

 

NIT INTERNACIONAL DELS RATPENATS A MOIÀ

 

El passat 1 d'agost, el Museu de Moià va organitzar de nou la Nit internacional dels ratpenats a Moià, International Bat night, establint totes les mesures sanitàries establertes. L'activitat va ser tot un èxit amb l'assistència total de l'aforament reduït a 25 persones. L'activitat que va comptar amb una xerrada sobre aquests mamífers voladors a l'Auditori de Moià i sortida al Parc Prehistòric de les Coves del Toll va estar a càrrec de dos experts, el company Sergi Torné i la Montserrat Pérez.

 

 

 

Imatges de la conferència i l'albirament de ratspenats a Moià.

 

TERCER TRACTAMENT CONTRA LA PAPALLONA DEL BOIX

 

El passat 30 de juliol es va efectuar el tercer tractament contra la papallona que està acabant amb els nostres boixos. La intenció és la de minimitzar el volum d'afectació al Parc Prehistòric de les Coves del Toll i intentar reduïr la població afectada tot i que representa una amenaça difícil de combatre.

Dimecres 22 de juliol, es va realitzar el segon tractament de l'any contra la papallona del boix
, al Parc Prehistòric de les Coves del Toll amb la intenció de mantenir o, amb el millor dels desitjos, acabar amb la plaga que esta matant els nostres boixos.


      

Tractament del passat 22 de juliol als boixos del Parc Prehistòric.

    

 

 

UNIVERSITAT D'ESTIU DEL MOIANÈS I RAMON LLULL

 

  
El passat dilluns 6 de juliol es va inaugurar la 6a edició de la Universitat d'estiu del Moianès - Universitat d'estiu Ramon LLull a càrrec de l'Anna Gabriel del Consell Comarcal del Moianès. El curs d'estiu ha tingut lloc tota la setmana del 6 al 10 de juliol i ha contemplat dos blocs: el primer sobre Vegetació, Fauna i Geologia del Moianès i un segon sobre el Patrimoni del Moianès: cinc espais esencials. Les classes han estat impartides per especialistes entre les quals la Dirª del Museu-Coves del Toll,  Marta Fàbrega.
Divendres 10 va tenir lloc l'última classe sobre la fauna del Moianès, a la zona del Parc Prehistòric de les Coves del Toll, a càrrec de la biòloga Montse Clapers de Gaia Serveis Ambientals.


               
    Inauguració de la Universitat d'estiu del Moianès i Universitat Ramon LLull a l'Auditori de Moià.
     
   Fotografies de diferents moments de les classes de Vegetació, Fauna i Geologia realitzades al
      Parc Prehitòric de les Coves del Toll.

          

 

REOBERTURA DELS EQUIPAMENTS MUNICIPALS. COVID19

 

Els equipaments municipals van ser tancats el passat 13 de març a causa del Coronavirus amb la incertesa del que passaria i del desenvolupament de la situació de pandemia sense precedents. Després d'aquests mesos de confinament i d'adaptació a la nova situació s'ha hagut de treballar molt per poder adaptar-se a la situació de teletreball de gairebé tots els treballadors i dels espais tancats.

Malgrat la situació, finalment s'han pogut instalar totes les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries i havent passat a una fase en la que es permet l'obertura dels equipaments amb una reducció del seu aforament, entre d'altres, per mantenir un espai segur, el passat cap de setmana 30-31/05 i 1/06, coincidint amb dilluns de segona Pasqua, el Parc Prehistòric de les Coves del Toll va poder reprendre les visites al jaciment amb un protocol excepcional tant pels treballadors com pels usuaris.

L'horari d'obertura al públic és l'habitual d'estiu, Caps de setmana de 10:30 a 19h i ponts i festius de 10:30 a 15h.

 

 

Per altre banda el Museu Municipal de Moià-Casa Natal Rafael Casanova reobrirà al públic el proper 13 de juny en el seu horari habitual i seguint totes les mesures preventives necessàries per una visita segura. Us recordem que podreu visitar gratuïtament l'exposició temporal Notes de llum. Meditació contemplativa de la pintora C. Morales que, amb el canvi de calendari degut a la COVID19, es podrà visitar fins el 17 d'agost.

        

 

ANUL·LACIÓ XIXè MERCAT ESCOLAR DE LA PREHISTÒRIA

 

 

TRACTAMENT CONTRA LA PAPALLONA DEL BOIX

 

El passat dilluns 4 de maig el tècnic especialista, X. Serrano i l'empresa de jardineria G. Fort contractats per l'Ajuntament de Moià van fer el primer tractament de l'any contra l'atac que estan patint els boixos del Parc Prehistòric de les Coves del Toll. Tot i que els voltants de la finca i pràcticament tot Catalunya estan totalment afectats per l'atac d'aquesta papallona asiàtica (cydalima perspectalis)que acaba amb la vida del protegit Buxus sempervirens sembla ser que el resultat del tractament ha començat a donar un bon resultat ja que segons el tècnic: -"hi ha alguns boixos afectats però l'aspecte general és bo i comencen a rebrotar"-.

Hem de tenir en compte que en l'observació de camp i al proper Pla del Cuspinar s'han trobat crisàlides amb el que s'ha d'esperar una propera i no molt llunyana, volada de papallones.

De moment i prevenint aquesta primera volada, divendres 22 es van posar trampes de feromones al Parc per establir el tamany de l'afectació de la finca que ens permetrà continuar l'estudi i determinar la necessitat d'un segon tractament abans no comenci la calor de l'estiu.

 

Fotos de la lleu afectació d'un boix, les erugues adultes i trampes situades en l'entorn del Parc Prehistòric de les Coves del Toll (Foto. X. Serrano. Maig 2020).

 

#8MARÇ20 #WOMENINMUSEUM #DONESDELMMO #UNES

 

 

 

MOSTRA DISPERSA. 1939. L'ABANS I EL DESPRÉS

 

El passat 2 de febrer va concloure el projecte Mostra Dispersa en commemoració del 80è aniversari de la fí de la Guerra Civil Espanyola i en el marc del projecte conjunt de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, en el que el Museu de Moià ha participat junt amb 25 més, amb un mòdul museogràfic 1939. L’abans i després.

El Museu de Moià ha escollit com a eix temàtic, la Salvaguarda del Patrimoni. El mòdul constava de plafoneria i l'exposició d'una peça del fons del Museu pertanyent a la col·lecció d’Escultura junt a un document fotogràfic que ubica l’escultura exposada en un moment molt intens de la crema de patrimoni el juliol de 1936.
 

                        
 
Si voleu més informació sobre el projecte:
https://bit.ly/2UueCN3Trobe'ns també a  : #1939abansidesprés #XML #museuslocals

 

INUNDACIÓ 2020

 

 L'episodi Glòria va afectar a tot Catalunya i des del passat diumenge 18 de gener en particular a Moià. El vent va fet mal però el que més ens va afectat al Parc Prehistòric de les Coves del Toll, va estar la pluja. La Cova del Toll és un sistema càrstic i una cova viva que cada cop que presenta el riu subterrani, segueix el seu curs natural d'erosió.

Malauradament aquest cop és un dels pitjors que es recorda pel volum del cabal del riu ja que va superar els 50mm per dia i és aquesta quantitat a partir de la qual el riu subterrani inunda la zona sud de la cova, la zona arqueològica. Per sort no hem hagut de lamentar danys arqueològics i des de principi de mes, tot el recorregut habitual, és visitable.

 

 

 

INFORME TRACTAMENT PAPALLONA DEL BOIX

El passat mes de juliol vam començar amb l'estudi de l'atac de la papallona del boix al Parc Prehistòric de les Coves del Toll. El projecte, encapçalat per l'ingenier agrícola Xavier Serrano i amb la col·laboració del Museu i l'Ajuntament de Moià, es va encetar a l'agost amb la cerca i identificació de les zones afectades i posteriorment amb la ubicació de trampes de feromones per conèixer el volum de l'afectació per poder fer un tractament a mida. A dia d'avui estem esperant que passi l'hivern per a fer un següent tractament abans de la primavera que serà quan tot es torna a despertar...incloses les erugues.

Us afegim l'informe didàctic de final d'any per a que li pogueu donar una ullada.

    Consulta l'informe

 

  

 

2019

 

TASQUES DE MILLORES AL TOLL 

Aquests  mesos estem fent millores a les instal·lacions del Parc Prehistòric de les Coves del Toll. Veureu que s'hi està treballant a les cabanes del nostre poblat Prehistòric que han estat desmuntades per rebre un tractament per a la seva conservació.

La primera d'elles es va construir ja fa més d'una dècada i el 2007 es van inaugurar les quatre que hi ha en l'actualitat. El seu manteniment es continu ja que estan fetes amb materials orgànics.

Aquestes millores, que duraran fins a finals d'any, han estat possibles gràcies al Programa complementari de reforma i millora d’equipaments locals Línia de suport 5 “Edificis singulars i elements patrimonial” de la Diputació de Barcelona.

Els treballs han estat organitzats en un calendari que no afecti a l’activitat de visites i tallers didàctics escolars i a l’obertura regular de visites del Parc Prehistòric de les Coves del Toll.

                                   

JEP 2019

 

El passat cap de setmana  12 i 13 d'octubre, el Museu i el Parc Prehistòric de les Coves del Toll van celebrar les 28enes Jornades Europees de Patrimoni (JEP). El Museu de Moià va organitzar diferents activitats gratuïtes als seus equipaments per apropar el patrimoni a la ciutadania en el dia que centenars d'entitats i municipis de tot Catalunya ho feien conjuntament.

Aquesta activitat participativa està considerada com la més important en relació al patrimoni cultural europeu. Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i de l’Institut Ramon Muntaner i en l’edició d’enguany incorpora com a nous col·laboradors, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

                                       

 

 

40 ANYS DEL REGIÓ 7. Instantànies de quatre dècades cabals

L’exposició itinerant i commemorativa 40 anys de Regió 7. Instantànies de quatre dècades cabals que va estar exposada al Museu de Moià, del 19 al 27 de setembre, ha estat visitada per 160 persones. La inauguració, el passat 19 de setembre, va estar un acte presidit per l’Alcalde de Moià, Dionís Guiteras Rubio, i el director de Regió7, Marc Marcè.

L’exposició que celebra els 40 anys d’aquest diari, arriba a la capital del Moianès després de fer estada a diverses capitals i pobles de l’àrea de difusió d’aquest diari de la Catalunya Central. Tal i com exposa el propi diari -“L’exposició presenta un recull de notícies, fotografies i portades representatives de la vida de la Catalunya Central els darrers 40 anys. Com explicava l’autor dels textos, Xavier Domènech, un dels artífexs de la proposta juntament amb Salvador Redó (selecció gràfica) i Bet Padró (disseny), no busca l’exhaustivitat però sí que sigui «significativa»”.-

L'exposició ha estat produïda i comissariada pel mateix diari Regió 7 i està previst que un cop finalitzi la itinerància, pugui tornar al Museu de Moià per realitzar una estada més llarga ja que el temps expositiu es va haver de cenyir al calendari de la sala temporal.

 

 

ACTIVITAT DS 8/08 

 

L'activitat del pasat dissabte 10/08 al Parc Prehistòric de les Coves del Toll organitzada per l'IPHES amb la col·laboració de l'Ajuntament i el Museu-Parc Prehistòric de les Coves del Toll de Moià va ser tot un èxit. Unes 120 persones assistents a l'activitat van poder gaudir de la Jornada de portes obertes al jaciment  de les coves de Toixoneres a càrrec d'un dels directors de les excavacions J. Rosell (IPHES) i d'un taller demostració sobre l'evolució de les eines i el foc "Com si fossim neandertals" a mans de Miquel Guardiola, responsable de l’Àrea de Socialització de l’IPHES, que es va realitzar a la surgèncica de les coves.

L'activitat estava dirigida a tots ells públics i es va realitzar en dos torns, acabant la última sessió al migdia. 

 

  

F1. Zona d'aparcament de les Coves. F2. Segon torn cova de les Toixoneres amb J. Rosell.

 

TRACTAMENT CONTRA LA PAPALLONA DEL BOIX 

 

El Parc Prehistòric de les Coves del Toll amb l’assessorament extern del tècnic Xavier Serrano de Sebastián, Enginyer Tècnic Agrícola i del jardiner Gerad Fort López, ha fet un estudi de l’afectació d’aquest espai per l’eruga del boix (cydalima perpectalis), que ha determinat que tot i que l’afectació de moment és relativament baixa i molt concentrada en  indrets concrets, procedeix a fer un tractament, control i seguiment.

 Per això aquests dies si visiteu el Parc Prehistòric de les Coves del Toll, veureu les trampes instal·lades estratègicament en diferents espais del Parc. Estem convençuts que tothom les respectarà i d’aquesta manera podrem garantir una correcte execució d’aquestes tasques i un control d’aquesta eruga perquè seguim mantenint en bones condicions aquest esplèndid bosc de roure martinenc amb boix que conforme el Parc Prehistòric de les Coves del Toll i el seu entorn.”

Cartells informatius del tractament situats a l'entorn del Parc Prehistòric de les Coves del Toll.

 

 

 

NOVA CAMPANYA ARQUEOLÒGICA D'ESTIU A LES COVES

 

Avui comença la nova campanya arqueològica d'estiu al Parc Prehistòric de les Coves del Toll. Des d'avui dia 5 fins el 24 d'agost l'equip de l'IPHES excavarà a les Coves del Toll i de les Toixoneres.

L'equip del Museu-Coves els donem la benvinguda i desitgem que aquest any els resultats de la campanya siguin del tot fèrtils i ens puguin fer entendre, esperem amb grates sorpreses arqueològiques, el passat dels nostres Neandertals i Sapiens de casa nostra!

                                  

                                            Campanya estiu 2018 

                                

3a NIT INTERNACIONAL DELS RATPENATS A MOIÀ

 

El passat  Dissabte 3 d'agost es va dur a terme la 3a Nit Internacional dels Ratpenats "International Bat night" a Moià. L'activitat de renom internacional, va ser organitzada pel Museu de Moià i va anar a càrrec dels especialistes Sergi Torné i la Montserrat Pérez.

Gairebé una quarentena d'assistents van poder gaudir de la conferència i dels albiraments al Parc Prehistòric de les Coves del Toll i a Moià, els quals van ser molt productius ja que es van poder diferenciar 6 espècies diferents: Pipistrellus pipistrellus, Pipistrellus pygmaeus, Pipistrellus nathusii, Pipistrellus kuhii, Estesicus serotinus i Nyctalus sp.

Ens veiem l'any que ve!Bon estiu!

 

             

            

 

PAPALLONA DEL BOIX AL TOLL

 

Aquest estiu la papallona del boix (Cydalima perspectalis) ha atacat lleugerament el Parc Prehistòric de les Coves del Toll. El Museu de Moià i l'Ajuntament han intervingut d'urgència a la primera volada amb el seguiment d'aquesta per localitzar els focus de la plaga. Els mitjans de lluita són la compra de trampes de feromones que seran penjades dintre de poc després del seguiment  del seu cicle biològic en l'aparició d'ous i posteriors erugues.

Fitxa informativa de la Generalitat de Catalunya.

             

 

CONVENI DE COL·LABORACIÓ AMB EL SOC

 

Aquest estiu el Museu de Moià ha signat un conveni de col·laboració per a la formació pràctica en centres de treball del SOC amb el Consorci per la promoció dels municipis del Moianès. La practicant ha estat la Sheila Cava i Requena que ha realitzat 40h distribuïdes en dues setmanes en horari d’obertura als nostres equipaments, Museu i Parc Prehistòric de les Coves del Toll. Les tasques que ha realitzat, durant el mes de juliol, han estat les d’atenció al públic, de recepció i altres necessàries pel servei dels nostres equipaments  municipals.

   

La Sheila en tasques de recepció al Parc Prehistoric de les Coves del Toll.

 

PROJECTE AMB L'IES GUILLEM DE CATÀ

 

A principi d'any, el Museu de Moià va acceptar la col·laboració amb l’IES Guillem Catà de Manresa en el desenvolupament del projecte d’adaptació comunicativa (SAAC) que portarien a terme els alumnes de segon curs d’integració social de l’institut dirigits per la seva mestra J. Ruíz. El projecte, que ha comptat amb l’assessorament dels Departaments de Didàctica i Difusió del Museu.

El projecte ha constat en la creació de textos escrits i traduïts en llenguatge de signes dirigits a persones amb discapacitat intel·lectual i amb disminució auditiva. Aquests textos basats en la prehistòria i en l’ocupació humana a les Coves del Toll es poden llegir en un roller mòbil mitjançant text escrit adaptat i codis QR.

El passat 29 de juliol el Dr. de l'Àrea Social i Educativa de la Fundació sant Tomàs va visitar-nos per donar el seu parer tècnic i hores després la Comunitat dels Avets, el seu com a usuaris.

Actualment el resultat d'aquest interessant projecte complementa la nostra Mirada Tàctil al segon pis del Museu.

      

Grup de la Comunitat dels Avets comentant el roller.

 

FANALS FOTOVOLTÀICS A LES COVES DEL TOLL

 

Al Parc Prehistòric de les Coves del Toll hem estrenat 6 fanals fotovoltaics autònoms gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. Els fanals han estat ubicats en espais del Parc on la massa forestal no impossibilitava l’obtenció d’energia solar.
La instal·lació d’aquests fanals possibilitarà l’ampliació d’activitats fora de l’horari solar al Parc Prehistòric de les Coves del Toll.

Fanals fotovoltàics a la zona de recepció i estacionament del Parc Prehistòric de les Coves del Toll.

 

INAUGURACIO NOVA TEMPORAL

El pasat 13 de juliol vam inaugurar la nova temporal "80 anys de ll'exposició Planas Doria a Moià" amb quadres i objectes del pintor Planas Doria que va romandre a Moià l'any 1939 produïda i comissariada per la'Associació Planas Doria.

L'acte va ser presentat per la Dra del Museu M. Fàbrega i presidit per l'alcalde D. Guiteras i hi van asistir gairebé unes 80 persones.

L'exposició, oberta a toes les edats, es pot visitar fins el proper 15 de setembre en horari d'obertura del Museu.

 

      

 

LABORATORI DE LECTURA AL TOLL

 

El passat Dissabte 18 de Maig el Museu de Moià - Coves del Toll va col·laborar en una activitat organitzada per la Biblioteca de Moià dintre de les activitats relacionades amb el Geoparc de la Catalunya Central del qual en som membres.

El laboratori de lectura "Seguint les petjades del passat" dirigit a nens i nenes a partir de 4 anys, va arealitzar-se al Parc Prehistòric de les Coves del Toll (zona Bauma) al matí. A l'activitat van asistir 20 nens amb les seves families (les places eren limitades).

El Geolab es tornarà a fer, així que, esteu pendents perque anirem informant!

 

XVIIIè MERCAT ESCOLAR DE LA PREHISTÒRIA

 

Un any més, un Mercat Escolar de la Prehistòria més!

 

La pasada setmana del 14 de maig va tenir lloc l'esdeveniment de la XVIII ena edició del Mercat Escolar de la Prehistòria, una activitat única a Catalunya realitzada al Parc Prehistòric de les Coves del Toll i organitzada pel Museu de Moià amb la col·laboració de l’Ajuntament. Aquets any el número d’escolars ha estat de 1582 participants acompanyats per 105 mestres, un volum d’assistents que marca el rècord de les edicions precedents.

Gràcies per confiar un any més en nosaltres!

 

CONTROL DE QUIRÒPTERS DEL TOLL

El biòleg de l'equip del Museu-Coves del Toll, en Sergi, porta el control dels nostres ratpenats del Toll. Saber que hi són, com altres individus de fauna, ens demostra un any més la salubritat de la cavitat.

                               

 

SORTIDA DEL GEOPARC PELS VOLTANTS DEL TOLL

 

El passat diumenge 24 de març vam poder gaudir d'una de les sortides del Geoparc de la Catalunya Central, del qual som membres, a peu pels voltants de les Coves del Toll  de la mans del Dr. en geologia Josep Ma Mata i Perelló, president honorífic del Geoparc Unesco.

La sortida va superar tots els pronòstics i el topall de inscrits es la allargar de 50 a 80 organitzats en dos grups. Tot i així i degut a l'èxit asumit, s'està plantejant la possiblitat d'organitzar-la un altre dia. Us mantindrem informats.

Gràcies per assistir-hi!

          

         (foto. M.Torrents)

OFERTA LABORAL

 

Oferta de treball, MARÇ 2019, de l'Ajuntament de Moià: RECEPCIONISTA MUSEU DE MOIÀ

Més info: https://bit.ly/2Huo6B3

 

INAUGURACIÓ  TEMPORAL

 

El passat Ds 9 de març vam inaugurar l’exposició temporal Pompeu Fabra. Una llengua completa gestionada  pel Consorci per la Normalització Lingüística i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'exposició temporal presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball. 

Es tracta d'una exposició itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Acte seguit es va fer la presentació del còmic Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua, del dibuixant Oriol G. Quera i la filòloga Gemma Pauné.

 L'exposició és pot visitar, en horari d'obertura del museu fins el 30 d'abril.

 

               

 

                       #WOMENSINUSEUMS - #8M 

     

 

També en el projecte Galeria virtual de Imatges de la Diputació de Barcelona a: https://bit.ly/2NXzHJj

 

2018

 

ELS PASTORETS A LES COVES

 Les Coves del Toll protagonistes dels Pastorets de Folch i Torres el 25 i 30 de desembre de 2018 a les Faixes. Les imatges presses pel fotograf Alfred Plans formaran part del fons d'algunes de les escenes dels Pastorets que des de fa 20 anys, no es representaven a Moià.

                                         

JEP 2018

 El passat cap de setmana, del 12 al 14, es van celebrar les Jornades Europees de Patrimoni 2018 dies en el que tot el pais organitza activitats per a tots els públics per fer arribar el nostre patrimoni a tothom. Des del  Parc Prehistòric de les Coves del Toll i el Museu de Moià es van organitzar dos tallers didàctics gratuïts a la zona del poblat prehistòric de les Coves del Toll i al Museu de Moià van ser dies de portes obertes. Gràcies per confiar un cop més i venir a gaudir del nostre patrimoni!

                Taller de tir amb arc al Poblat prehistòric de les Coves del Toll. Taller monitoritzat. 

                  

 

RODA DE PREMSA AL PARC PREHISTORIC DE LES COVES

La  campanya arqueològica d'enguany a les Coves del Toll ha confirmat un cop més la importància dels jaciments prehistòrics del nostre municipi, fet que ha incrementat la iniciativa de les institucions com la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, en desenvolupar el programa de difusió i de conservació dels jaciments.

En aquest àmbit s'ha construit una nova passarel·la i una coberta en la zona de la Cova de les Toixoneres que permetrà durant l'any  facilitar el pas als visitants i escolars davant del jaciment i permetrà la millor conservació d'aquest all estat cobert.

Davant d'aquesta situació, i amb la campanya arqueològica d'estiu escetada, el passat diumenge 12 d'agost es va organitzar una roda de premsa per fer coneixedors als medis de les troballes del 2018 i de les noves infraestructures.

A l'esdeveniment, presentat per la regisdora de cultura M. Bigorra, hi van assistir la cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Maite Miró; l’alcalde de Moià i vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras; el director de l’IPHES, Robert Sala i l’arqueòleg, investigador de l’IPHES i codirector de l’excavació, J. Rosell.

Coberta i passarel·la de la Cova de Toixoneres. Inauguració

Moments de la Roda de premsa i de la visita a les noves infraestructures amb els medis.

 

CAMPANYA ARQUEOLÒGICA D'ESTIU A LES COVES DEL TOLL

El passat dissabte 4 d'agost va començar la campanya d'estiu de les excavacions arqueològiques al Parc Prehistòric de les Coves del Toll en els jaciments de les Coves del Toll i de les Toixoneres. Les excavacions han estat dirigides, com cada any, per J. Rosell i F. Rivals membres de l'IPHES i la R. Blasco del CENIEH.

Tot i que enguany ha estat una estada més curta, fins el 14 d'agost, el jaciment de les Toixoneresens dintre del Parc Prehistòric de les Coves del Toll ha deixat noves troballes arqueològiques que posen en relleu la importància dels jaciments del nostre municipi. 7 puntes de fletxa que constaten que el quars fet servir és local i 2 metatarsos d'ur que probablement van estar caçats pels neandertals.

El jaciment s'ha adequat per la campanya de l'any que ve que disposarà d'una nova passarel·la i coberta, resultat de les obres dutes a terme aquest hivern al Parc Prehistòric.

 

               Arqueòlegs excavant a la Cova de les Toixoneres. Peces lítiques i paleontològiques.

                  

 

 

NIT DELS RATPENATS A MOIÀ

 

El passat dissabte 4 d’agost vam viure la 2a Nit internacional dels ratpenats a Moià organitzada pel Museu de Moià i el Parc Prehistòric de les Coves del Toll  en motiu de la International Bat Night.

Aquesta activitat és una oportunitat única per a conèixer els ratpenats de Moià i de les Coves del Toll de mans dels especialistes del Museu de Moià, els biòlegs Iara Jímenez i Sergi Torné.

L'activitat va incloure una conferència, la visita al seu hàbitat, les Coves del Toll i un albirament a l'enbassament de Passarell on vam poder sentir amb eines de captació d'ultrasons més de 6 espècies diferents.

Agraïm de nou la bona acollida dels assistents i us esperem l'any que ve  

 

Si voleu més informació i calendari de nits de ratpenats a Catalunya i de la “International Bat Night":

https://bit.ly/2M6eRFP

http://www.eurobats.org/international_bat_night

 

 EXPOSICIÓ TEMPORAL AL MUSEU DE MOIÀ

 

El passat 14 de juliol vam inaugurar la nova exposició temporal "Xilografies. La fusta feta imatge. L’auca dels oficis del taller dels Abadal, segles XVII-XXI" que es podrà visitar fins el 5 de noviembre de 2018. En aquesta exposició es posa en valor la xilografia catalana, l’art de gravar peces escultòriques de baix relleu en fusta dels períodes barroc i neoclàssic.

L'exposició itinerant ha estat organitzada per l'Oficina de Patrimoni Cultural, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona gràcies al préstec de la Col·lecció Rubiralta i Garriga(CRiG).

L'accés a l'exposició en horari d'obertura del Museu, és accessible per a tots els públics i gratuit.

Vine a coneixer els gravadors Abadal!

                                             

 

106è PLENARI DE LA XARXA DE MUSEUS LOCALS

El passat dimecres 6 de juny la nostra institució va assistir al 106è Plenari de la Xarxa de Museus Locals de Diputació de Barcelona que te lloc anualment on es presenta el resum d'activitats de 2017 i l'execució del programa de 2018. Enguany la reunió va tenir lloc al museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat i en acabar es va realitzar una visita comentada a l'exposició temporal "El Modernisme i les flors" que ha comptat amb la col·laboració de la XML.

 

              

PRESENTACIÓ PROJECTE D'INSTITUT D'UN NOU

SISTEMA DE COMUNICACIONS EN MITJANS

SUBTERRANIS A LES COVES DEL TOLL               

El passat divendres 1 de juny es va realitzar una activitat a la Surgència del Parc Prehistòric de les Coves del Toll. Uns alumnes de grau mig de l'Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat del Valles van presentar i posar en pràctica un nou sistema de comunicacions en mitjans subterranis com a projecte de fi de grau.

El sistema que permet una comunicació inalàmbrica de l’exterior a l’interior d’una cavitat va ser supervisat pel grup GRAE dels Bombers de la Generalitat de Catalunya i pel Grup de Espeleosocors català i espanyol de rescat especialitzat en Coves i cavitats subterrànies i la unitat de Subsol de Mossos de la Generalitat de Catalunya. L'activitat ha estat organitzada pel Museu de Moià-Parc Prehistòric de les Coves del Toll.

L'accés a l'activitat va ser lliure i gratuita.

 

17a edició del MERCAT ESCOLAR DE LA PREHISTORIA

La setmana passada va tenir lloc la 17a edició del Mercat Escolar de la Prehistòria a les Coves del Toll de Moià.

L'esdeveniment organitzat pel Museu Municipal de Moià compta amb el suport de l'Ajuntament i enguany ha rebut aproximadament uns 1700 escolars d'escoles de tot Catalunya que van gaudir d'una experiència didàctic-lúdica, única a Catalunya, en un entorn natural prehistòric de més de 38 mil·lions d'anys.

Des de la nostra institució agraïm als participants que un any més han confiat en nosaltres i us esperem l'any que ve!

               
            

CONGRÉS OBERMAIER AL TOLL

El passat dimarts 3 es va encetar el 60è Congrés Internacional Obermaier a l'IPHES a Tarragona. El congrés  especialitzat en els Neandertals i el seu  paleoentorn també tracta altres temàtiques relacionades. En el penúltim dia del congres, el passat divendres 6, es van realitzar les sortides de camp en les que es van visitar els jaciments prehistòrics de les Coves del Toll, Toixoneres i Toll.

L'arribada dels més de 70 assistents al congrés al Parc Prehistòric de les Coves del Toll  va ser rebuda per l'alcalde de Moià el sr D. Guiteras, la regidora de Cultura la sra M. Bigorra i la directora-gerent del Museu-Coves del Toll,  la sra M. Fàbrega qui després de fer els parlaments protocolànis van oferir una copa de cava als participants.

 Formar part d'aquest esdeveniment ha estat una manera de internacionalitzar els nostres jaciments deixant palés la importància d'aquests en el món científic i arqueològic.

 

   

 

JORNADES TÈCNIQUES DEL GEOPARC

Segona edició del programa de Jornades Tècniques del Geoparc de la Catalunya Central. Les activitats dirigides a tothom es van iniciar amb la sortida al Parc Prehistòric de les Coves del Toll el proper 5 de març de 2018.

Més info a http://bit.ly/2CxwcSG

 

CASAL DE SETMANA SANTA AL MUSEU-COVES

Aquest any ens ho hem passat molt bé al casal de Setmana Santa amb els nens i nenes que ens han escollit per passat aquests dies festius.
El Museu-Coves del Toll de Moià ha organitzat activitats relacionades amb la Prehistòria i la Història tenint sempre en compte la manera didàctica i divertida de dur-les a terme.

Les activitats s'han realitzat en els dos equipaments gestionats pel Museu.
Agraïm de nou la confiança dels pares i us esperem l'any que ve!

                

 

ELS 3 PORQUETS A LES COVES DEL TOLL

 

El passat DS17 es va realitzar un taller medioambiental a les Coves del Toll organitzat pel Museu Municipal de Moià amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. L'activitat dirigida a nens/es de 5 a 8 anys va tot un èxit.

Us agraïm la vostra assistència i us convidem que vingueu a veure alguna de les cabanes exposades al Museu. Accés gratuït com la visita a l'exposició temporal.

                 


2017

EL MUSEU-COVES DEL TOLL DE MOIÀ AMB JAVIER SIERRA

 

Aquest  Dimecres 20 de desembre a les 22h, al canal #0 de Movistar+ s'estrena la sèrie Otros Mundos presentada per l’escriptor i premi planeta 2017 Javier Sierra.
En aquesta sèrie documental l’escriptor Javier Sierra convida a l’espectador a compartir a través de la seva biografia i de determinats fets històrics, la seva passió per grans enigmes de la història amb 6 programes documentals.

La protagonista del programa inicial és “la IAIA” unes restes Homo sapiens del Neolític  trobades a les Coves del Toll en les excavacions dels anys cinquanta i ara en procés de restauració.

Aquesta “IAIA” i en paraules de l’escriptor és la responsable de la seva passió i enfocament de la seva carrera professional. Un jovenet Javier Sierra el març de 1977 va comprar el núm. 10 de la revista “Mundo desconocido” dedicada en portada i article principal a la nostra IAIA i les Coves del Toll. L’interès d'aquestes restes radicava en que presentava un crani foradat que generava molts dubtes sobre com s’havia produït. La IAIA i l’article el va colpir tant profundament que va decidir enfocar la seva passió i futur professional que l’ha portat on és actualment.

I així comença aquesta sèrie documental, amb la nostra iaia com a protagonista i amb en Javier Sierra narrant com el va colpir la descoberta, i com a partir de l’estudi antropològic de les restes es pot esbrinar l'enigma que envolta el forat del crani.

Per fer-ho la Conservadora del Museu Cristina Casinos Molina va fer de correu acompanyant les restes MMO08496 en un viatge cap al Sud d’Espanya on el catedràtic de medicina forense amb més renom del territori espanyol Miguel Botella, de la Universitat de Granada, li va fer les proves científiques corresponents amb la intenció de resoldre l'enigma que fa dècades envolta aquesta "moianesa prehistòrica".

Si vols veure el capítol "El Misterio de la calavera": http://www.movistarplus.es/cero/otrosmundos

Més info: http://www.moia.cat/agenda

http://bit.ly/2oDfFLn

http://bit.ly/2Czm8cn

 

CONVOCATÒRIA CONTRACTACIÓ PRÀCTIQUES Nov.2017

L'Ajuntament de Moià obra convocatòria urgent per a la contractació temporal d’un jove en pràctiques menor de 30 anys dins el programa de Garantia Juvenil de Catalunya.
Aquest lloc de treball és de Tècnic/a o auxiliar tècnic/a de Cultura per treballar al Museu de Moià i al Parc Prehistòric de les Coves del Toll.


Presentació d’ofertes fins al 22 de novembre de 2017 al registre de l'Ajuntament de Moià.

Més info: http://bit.ly/2yI8imw


NIT INTERNACIONAL DELS RATPENATS A MOIÀ

   El passat dissabte 26/08 vam celebrar la Nit Internacional dels ratpenats a Moià. La primera edició que es celebra a Moià organitzada pel Museu de Moià i realitzada pels especialistes Sergi Torné i Iara Jiménez.
L'activitat organitzada en tres ambients, l'edifici de Can Carner (c.Joies 11-13, Moià, les Coves del Toll(N141-c qm 32) i el poble de Moià va tenir molt bona acollida i va superar totes les espectatives omplint el grup que s'havia previst de 50 persones.

  Volem donar les gràcies als assistents per la bona rebuda i a la Iara i en Sergi per les seves explicacions.
 Agraïm també als que van venir i no van poder accedir a l'activitat per tancament de grup.

          

 

RESULTATS DE LA XV CAMPANYA D'ESTIU AL PARC

 PREHISTÒRIC DE LES COVES DEL TOLL

Aquest estiu va començar la XVena Campanya arqueològica d'estiu al Parc Prehistòric de les Coves del Toll. El  Museu- Coves del Toll desitjavem llavors bona feina a l'equip de l'IPHES  i del CENIEH i frissavem per saber si entre les restes trobades aquest any, n'hi hauria més de neandertals.
Així ha estat!Entre totes les restes arqueològiques trobades destaquen 3 dents neandertals- una d'un adult i dues més de infant- que es suman a la de llet de la campanya de l'any passat, restes òssies de fauna d'entre les quals cal resaltar marques de possible canibalisme entre les mateixes espècies(os de les cavernes); i indústria lítica.

Felicitats a tot l'equip, a tots els que ho han fet possible i al Patrimoni de Moià que veu com cada any incrementa el seu valor arqueològic i científic. LLegat de tots! 

 

 

 NOVA CAMPANYA D'ESTIU AL PARC PREHISTÒRIC DE

 LES  COVES DEL TOLL

 

Arriba l’estiu i dos dels jaciments prehistòrics del nostre municipi, les Coves del Toll (Pleistocè 100.000aC-Neolític 5000aC) i la cova de les Toixoneres (Paleolític Superior 50.000aC) dins del Parc Prehistòric de les Coves del Toll tornaran a ser excavades apartir de demà dia 4 d'agost per l’equip de l’IPHES i del CENIEH.

Enguany les dades de la campanya seran del 4 al 22 d’agost i l’equip estarà format -com cada any- per unes 25 persones entre les quals hi haurà membres de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social i de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, així com membres i estudiants universitaris d’altres províncies de l’estat espanyol i de l’estranger dirigits pels arqueòlegs Jordi Rosell, Ruth Blasco i Florent Rivals.

Sempre desitgem a l’equip que excava en ambdós jaciments que la campanya sigui profitosa i fèrtil però aquest any ho fem d’una manera realment especial. Tothom tenim en ment l’última troballa realitzada els últims dies de l’anterior campanya a la cova de Toixoneres, la dent d’un infant neandertal (40.000aC).
La continuació de l’excavació aquest any ens pot desvelar més informació sobre aquest infant, es tracta d’un enterrament, el tindrem complert? una troballa casual, pèrdua de dent de llet?.

Sigui com sigui i com sempre, frissem pels resultats de les excavacions i els desitgem molt bona feina!

 

HORARI DEL MUSEU I DE LES COVES DEL TOLL DURANT

LA FESTA MAJOR DE MOIÀ

La setmana del 14 al 20/08/17 Moià es va celebrar la Festa Major. Durant aquest dies l'horari del Museu de Moià i del Parc Prehistòric de les Coves del Toll va ser especial. En aquest dies hi van haver activitats com la de Sketchcrawl el 13/08 o la International Bat Night del 26/08 en les que el Museu-Coves del Toll hi va col·laborar o organitza.
Bona Festa Major!

més informació: http://www.moia.cat/category/agenda-activitats/

 PRIMER SKETCHCRAWL A MOIÀ

El passat 13/08 es va celebrar la primera edició de Sketchcrawl a Moià que va tenir molt bona rebuda. A les10:30h  la inspiració dels participants va estar al Museu de Moià.

inscripcions a: cercleartisticdelmoianes@gmail.com

EXPOSICIÓ TEMPORAL

 El passat dissabte 8 de juliol va ser inaugurada al Museu de Moià l’exposició temporal “Natura i paisatge” de l’artista de Campdevànol Evelí Adam. L’acte el va presidir l’alcalde de Moià Dionís Guiteras acompanyat per l’artista, el regidor de Campdevànol Antoni Riera i la directora-gerent del Museu de Moià Marta Fàbrega.
Més d’una trentena de persones van assistit a l’acte que es va iniciar amb els parlaments de presentació, seguit d’una visita comentada a l’exposició per l’artista, amb preguntes dels assistents.
La inauguració va concloure amb un brindis dels assistents i un piscolabis per acompanyar-ho,
L’exposició es podrà veure gratuïtament durant tot l’estiu fins 11 de setembre en horari regular d’obertura del Museu
.

 

Inauguració exposció temporal. 

Inauguració de l'exposició temporal al Museu Municipal de Moià

 

 XVI MERCAT ESCOLAR DE LA PREHISTÒRIA'17

 

La XVIena edició del Mercat Escolar de la Prehistòria

d'enguany va tenir lloc la setmana del 16-19 de Maig de 2017

 al Parc Prehistòric de les Coves del Toll de Moià.

El Mercat Escolar de la Prehistòria és una activitat única que només s'organitza un cop a l'any, al voltant de la última setmana del mes de maig.

Aquest any gairebé 1300 escolars van venir a gaudir d'un dia totalment prehistòric amb més de 10 activitats.

Tot l'equip del Museu-Coves del Toll us esperem durant aquests dies amb molta il·lusió i amb l'experiència de tots aquests anys!

 

 ACTIVITATS DE SETMANA SANTA 2017

 

Si vols gaudir d'unes vacances de Setmana Santa diferents vine al Museu de Moià del 10 al 13 d'abril de 9 a 13h (hi ha hora d'acollida de 8-9h o de 13-14h).

La inscripció és fins el 6 d'abril, t'hi esperem!  

La programació la publicarem més endavant. Us tindrem informats!

  A més pots visitar les Coves del Toll que també estaran obertes per Pasqua del 8 al 17 d'abril: de Dl a Dj de 10:30 a 14h i de Dv a Dg de 10:30 a 14h i a la tarda de 15 a 18:30h.

 

 

VISITA DEL CONSELLER DE CULTURA AL MUSEU DE MOIÀ

Divendres 31 de març de 2017, el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya honorable Sr. Santi Vila va visitar el Museu de Moià – Casa Rafel Casanova on fou rebut per l’Alcalde il·lustríssim Sr.  Dionís Guiteras i autoritats locals.  
El conseller va visitar la Casa Rafel Casanova, el Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, l’exposició temporal Neanderlife on va poder veure la dent del nen/a de Neandertal trobat a la Cova de les Toixoneres, al Parc Prehistòric de les Coves del Toll de Moià, i finalment va visitar l'esglesia parroquial de Moià.  

            
      El conseller visitant l'exposició després de signar el llibre d'honor.

ALTRES

2016

JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI 2016

El cap de setmana 16-18 de setembre es van celebrar les Jornades Europees del Patrimoni . Enguany el Museu de Moià-Coves del Toll hi va participar amb portes obertes al Museu.
Gràcies per assistir-hi!

REUNIÓ INSTITUCIONAL PEL FUTUR DE LES COVES DE LES TOIXONERES


 Dimecres 27 d’octubre, només dos mesos després de descobrir-se les restes neandertals de gran impacte científic i mediàtic a la Cova de les Toixoneres al Parc Prehistòric de Moià, l'Ajuntament de Moià, representants del Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, el Museu Municipal de Moià i l'equip de recerca l'IPHES es van reunir per redefinir el projecte de les futures excavacions arqueològiques i treballar conjuntament per revaloritzar el jaciment i estudiar la seva accessibilitat al públic. L'acte va ser presidit per l’alcalde de Moià Dionís Guiteres.
 
                   

RENOVACIÓ DE LA MARCA UNESCO DEL GEOPARC DE LA CATALUNYA CENTRAL

El GEOPARC DE LA CATALUNYA CENTRAL DINS DE LA  "UNESCO GLOBAL GEOPARK"

 

El passat 17 de novembre va tenir lloc la 38a Conferència General de Geoparcs de la Unesco on es va acordar la creació de la nova marca "Unesco Global Geopark" a partir de la qual, es van reconèixer de forma immediata, els 120 Geoparcs, entre els quals el Geoparc de la Catalunya Central, del qual les Coves del Toll de Moià en formen part, com a parcs de la UNESCO, així com la creació del nou Programa Internacional de Ciències de la Terra i Geoparcs.

Aquesta distinció, equipara la tasca i la manera de fer dels Geoparcs al prestigi de les Reserves de la Biosfera i el Patrimoni de la Humanitat.

Més info:

http://bit.ly/1Tn71Fx


RENOVACIÓ CONVENI EXCAVACIONS A LES COVES DEL TOLL I TOIXONERES

 

El passat diumenge 23 agost es va signar la renovació del conveni entre l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i l’Ajuntament de Moià on es dona continuïtat, després d'una dècada, a les excavacions arqueològiques en campanyes d'estiu dels jaciments prehistòrics de la Cova del Toll i la cova de les ‎Toixoneres del nostre municipi.

L’escenari escollit per a l’acte va ser la mateixa Surgència del Toll on la signatura del conveni va ser a càrrec de l'alcalde de Moià, el Sr. Dionís Guiteras i del director en funcions de l'IPHES, el Sr. Eudald Carbonell.

Enguany els treballs arqueològics duts a terme als jaciments han estat co-dirigits pels arqueòlegs de l’IPHES: Jordi Rosell, Florent Rivals i Ruth Blasco.

 A la posterior signatura li va seguir una breu explicació dels resultats arqueològics de la campanya d'aquest estiu on les explicacions d'un dels co-directors J. Rosell ens van confirmar que el jacimet de Toixoneres ha resultat ser un espai amb estabilitat ocupacional neandertal i que les Coves del Toll continuen donant restes paleontològiques d'ós de les cavernes constatant un cop més, que es tracta d'un dels jaciments més importants en restes d'aquesta espècie.

Fotos de l'acte de renovació


 

XIVè MERCAT ESCOLAR DE LA PREHISTÒRIA AL TOLL, MOIÀ

La pasada setmana del 18-22 de Maig va tenir lloc la XIVena edició del Mercat Escolar de la Prehistòria al Parc Prehistòric de les Coves del Toll. Enguany 1200 escolars van poder gaudir, com cada any de les diferents activitats prehistòriques organitzades. Us donem les gràcies per assistir-hi i us esperem amb tota la il·lució l'any que ve!
    ⇒XVè MERCAT ESCOLAR DE LA PREHISTÒRIA 2016. Setmana del 16-20 maig!

DIA SÀPIENS A MOIÀ

El passat 4 d'octubre es va celebrar a Moià la V edició de la Festa anual de la revista Sàpiens. Amb motiu del

 Tricentenari enguany es van escollir els municipis de Castellterçoll(Centenari de la Mancomunitat) i Moià (població natal de Rafael Casanova) per realitzar  diferents activitats organitzades.
En els nostres equipaments les visites habituals van pendre un caire diferent en el dia Sapiens. Així els visitants, entorn a 400 persones, van poder gaudir de portes obertes tant al Museu de Moià com a les Coves del Toll, entre altres activitats que van tenir lloc als dos municipis.
   

CONFERÈNCIA SOBRE EL JACIMENT DEL BORN  A MOIÀ

El passat divendres 3 d'octubre el Museu de Moià va organitzar la conferència El jaciment del Born. Excavacions i recuperació d'un fragment d'història a càrrec de l'arqueòleg i director de les excavacions A. Fernàndez i Espinosa. L'acte, al qual van assistir una quarentena de persones formava part de les activitats englobades en el Tricentenari a Moià.

XXIII JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI A MOIÀ

El passat cap de setmana 27-28 de setembre es van celebrar les XXIII Jornades Europees de Patrimoni. Durant aquests dies es van organitzar moltes activitats a tota Europa i  237 municipis de tot Catalunya van oferir més de 300 activitats de tot tipus per apropar al visitant a la riquesa patrimonial del nostre país. Ajuntaments, entitats, equipaments culturals locals d’arreu d’Europa van organitzar esdeveniments amb l’objectiu de fer descobrir el patrimoni cultural concebut com un bé comú local i europeu.

Els nostres equipaments van organitzar diferents activitats dirigides a tot tipus de públic.

A les Coves del Toll es van realitzar tallers gratuïts a la zona del poblat prehistòric i la cova va obrir en el seu horari habitual.


→ Al
Museu de Moià hi va haver jornada de portes obertes i a les 12h, es va realitzar una visita guiada gratuïta.
 Més informaciówww20.gencat.cat/portal/site/Patrimoni

 

XIII FESTA BARROCA "RETORN AL 1714?

  El passat cap de setmana 6-7 de Setembre, el Museu-Coves del Toll de Moià va participar amb una parada de la institució i la realització d'un taller didàctic, el de les senyeres, a la XIII la Festa Barroca de Moià. Enguany els assistents a la festa van poder gaudir d'un nou caire en les representacions teatralitzades de la vida de Rafael Casanova i de la Guerra de Succesió de 1714.  

INAUGURACIÓ DEL MÒDUL "QUÉ ENS QUEDA DEL 1714?

El passat dissabte 14 de juny a les 12h, es va inaugurar al Museu de Moià, el mòdul " Qué ens queda de 1714? ", una nova instal·lació del projecte  de la Xarxa de Museu Locals de la Diputació de Barcelona que, en el marc dels actes del Tricentenari,  vol oferir una mirada als béns del s. XVIII que es conserven als museus, per fer-nos reflexionar entorn als canvis esdevinguts en les dècades posteriors a la victòria borbònica de 1714.
El mòdul que és visitable fins a finals d'any, va ser inaugurat per  l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras i la Cap de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona,  Aurèlia Cabot.
Us convidem a tots a gaudir-ne junt amb la visita al Museu de Moià!

 


INAUGURACIÓ DEL MÒDUL "QUÉ ENS QUEDA DEL 1714?

 

El passat dissabte 14 de juny a les 12h, es va inaugurar al Museu de Moià, el mòdul " Qué ens queda de 1714? ", una nova instal·lació del projecte  de la Xarxa de Museu Locals de la Diputació de Barcelona que, en el marc dels actes del Tricentenari,  vol oferir una mirada als béns del s. XVIII que es conserven als museus, per fer-nos reflexionar entorn als canvis esdevinguts en les dècades posteriors a la victòria borbònica de 1714.
El mòdul que és visitable fins a finals d'any, va ser inaugurat per  l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras i la Cap de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona,  Aurèlia Cabot.
Us convidem a tots a gaudir-ne junt amb la visita al Museu de Moià!

 PARTICIPACIÓ DE LES COVES DEL TOLL A LA SETMANA DELS

 GEOPARCS EUROPEUS 2014

Del 22 de maig al 9 de juny Les Coves del Toll van participar, com a membre del Geoparc de la Catalunya Central, a la setmana de Geoparcs Europeus 2014. Durant aquesta setmana es van organitzat diferents activitats, conferències, activitats pedagògiques i culturals, sortides, excursions...
Us adjuntem alguna foto de la conferències organitzades i realitzades pels nostres equipaments

Per a més informació: www.geoparc.cat/agenda/agenda/titol/inscripcions-a-les-activitats-de-la-setmana-dels-geoparcs-europeus


EL MUSEU DE MOIÀ-COVES DEL TOLL A FITUR GRÀCIES A LA XML

El passat cap de setmana 4-6 d'abril es va celebrar a Barcelona, el Saló Internacional del Turisme de Catalunya. Els museus que formem part de la XML van tenir un punt de difusió dels nostres serveis a l'estand de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Volem agrair el suport i l'oportunitat de difondre les nostres activitats i serveis en l'esdeveniment internacional. Gràcies!

NIT DEL GLAMOUR TAMBÉ AL MUSEU DE MOIÀ

El passat 2 de maig, el Museu de Moià va participar en la 3a edició de la Nit del Glamour de Moià. L'equipament va contribuir en aquesta vetllada amb l'entrada gratuïta. Un total de 80 persones van poder visitar, a la nit, les exposicions permanents i temporal del museu que van estar sorpreses pels canons dels soldats del s. XVIII                                                                 

EL MUSEU DE MOIÀ-COVES DEL TOLL OBTÉ EL CERTIFICAT SICTED

El passat 24 de febrer'14 es van atorgar, al Consorci del Moianès, els certificats SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinació) a les empreses i serveis turístics del Moianès que van presentat les sol·licituds i han fet la feina requerida.

El SICTED és un projecte de millora de la qualitat dels destins turístics promoguts per l’Institut de Turisme d’Espanya (TURESPANYA) i la Federació espanyola de municipis i províncies (FEMP), que treballa amb empreses i serveis turístics, l’objectiu del qual és millorar l’experiència i la satisfacció del turista en les terres que visita.

Entre els serveis turístics de Moià, el Museu de Moià-Coves del Toll ha obtingut el seu!

Treballem per continuar donant un servei de qualitat en els nostres equipaments!

certificatSICTED

 

EXPOSICIÓ TEMPORAL AL MUSEU DE SITGES

L’exposició temporal “Francesc Viñas, el tenor moianès universal”, realitzada en motiu de la celebració dels 150 aniversari del naixement del tenor, conjuntament per Modilianum, Joventuts Musicals i el Museu de Moià,  al Museu de Sitges, al Palau Miramar, fins el passat 3 de gener de 2014. La inauguració va tenir lloc el dissabte 30 de novembre i va comptar amb la presència de l’Alcalde Moianès Dionís Guiteras i del regidor de Cultura Joan Capdevila.  

 

Museu de sitges
Museu de Sitges

LES COVES DEL TOLL PATROCINA ELS NOIS I NOIES DEL FUTBOL SALA DE MOIÀ

Per primer any el Museu de Moià i les Coves del Toll patrocinen amb l'equipament de suport als nois i noies del Futbol Sala de Moià. D'aquesta manera s'estableix una relació de promoció mútua ja que aquests nois i noies en els seus desplaçaments a competir en altres camps del Bages, promocionen amb les samarretes de les Coves, a les pròpies Coves del Toll. Aquesta col.laboració  es suma a la que ja es duu a terme des de fa quatre anys amb els nois i noies del bàsquet Moià.

Futbol salaFutbol sala

 

ANNA GUITERAS PUBLICA LA SEVA TESIS

La nostra companya i col·laboradora Anna Guiteras llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona i doctorat en Recuperació de la memòria. Amèrica Llatina a la  mateixa universitat, després d’uns anys de cerca i de viatges entre l’antic i el nou continent, ha publicat la seva Tesis De los llanos de Mojos a las cachuelas del Beni, 1842-1938. Conflictos locales, recursos naturales y participación indígena en la Amazonia boliviana.

Si voleu més informació podeu consultar aquests links, http://bit.ly/TdKI66,http://bit.ly/TyCS71

ADEU A JOSEFINA PONS

Ahir ens va deixar la poetessa de Moià, Josefina Pons. Des de la nostra institució volem fer arribar el nostre condol a la família i amics.

JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI

Els dies 28,29 i 30 de setembre es portaran a terme les Jornades Europees de Patromoni a les quals el Museu de Moià i les Coves del Toll hi participen-

Pots veure el llistat d'activitats en PDF (ull son 8 mb)

LA CATALUNYA CENTRAL, PRIMER GEOPARC DE CATALUNYA

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central (que inclou el Bages i el municipi de Collbató) ha estat acceptat a la xarxa en la Conferència Europea de Geoparcs que s’ha celebrat a Arouca – Portugal.

Més informació en PDF

EL MUSEU I LES COVES DEL TOLL AL PROGRAMA "LA AVENTURA DEL SABER" DE TVE

El passat 24 de juliol l’equip de gravació del programa “La aventura del saber” de TVE, interessat pel projecte del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, va venir a Moià amb la intenció de gravar el Museu de Moià i les Coves del Toll com a un dels membres fundadors i un dels quatre centres d’interpretació del Parc. A banda de la importància prehistòrica de la vila també van ser registrades imatges del paisatge geològic que s'emetran el proper mes d'octubre; us mantindrem informats.

EXPOSICIÓ TEMPORAL “EL PARC GEOLÒGIC I MINER DE LA CATALUNYA CENTRAL

undersafe

Des del 22 de juny al 25 de juliol, el Museu de Moià ha realitzat l’exposició temporal “Vols saber que és "EL PARC GEOLÒGIC I MINER DE LA CATALUNYA CENTRAL?”. L’exposició ha permès descobrir aquest fascinant projecte que articula tots els centres d'interpretació de la geologia i paleontologia del Bages i zones limítrofes, i al mateix temps s’ha pogut veure una mostra de quines eines de camp utilitza un geòleg i una mostra de les roques i els fòssils més comuns d'aquest territori.

Aquesta exposició ha permès divulgar aquest interessant projecte del qual el Museu de Moià i les Coves del Toll en són una peça clau com a membres fundadors i com a un dels quatre centres d’interpretació del Parc, juntament amb les Coves del Salnitre de Collbató, la Muntanya de Montserrat, el Museu de Geologia Valentí Masachs de Manresa i la falla de Mig Món de Súria.

Un projecte, únic a Catalunya,  nascut l’any 2007, i que aquest més de juliol rebrà la inspecció dels tècnics de la UNESCO, per poder ser admès a la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO.

EL MUSEU DE MOIA I ELS ALUMNES DE INSTITUT EXCAVEN EL DOLMEN DEL CUSPINAR

Les dues primeres setmanes de Juliol, 10 alumnes de l'Institut, coordinats i supervisats pels arqueòlegs del Museu de Moià, han realitzat una companya d'excavació del Dolmen del Cuspinar. Aquest projecte de col·laboració entre el Museu i l'Institut, vol acostar l'arqueologia, el patrimoni i la història als joves del Moianès interessats en la temàtica, a la vegada que conjuntament ambdues entitats realitzen una tasca social de recuperació i difusió del nostre patrimoni. La campanya que enguany es comença, esperem que tingui continuïtat en els pròxims anys i fins a la restauració i consolidació del dolmen per fer-lo visitable. Des del museu s'ha realitzat la redacció del projecte i la sol·licitud de permisos als propietaris, al departament d'arqueologia i a medi natural. Per la tardor-hivern es farà una exposició temporal al Museu amb les vivències de l'experiència i una sortida al dolmen, oberta a tothom i explicada pels mateixos alumnes que hauran estat ell arqueòlegs protagonistes.

 

VISITA DELS AVALUADORS DE LA XARXA MUNDIAL DE GEOPARCS DE LA UNESCO

Dimarts 19 de juny, el Parc Prehistòric de les Coves del Toll, va rebre la visita dels avaluadors de la XARXA MUNDIAL DE GEOPARC DE LA UNESCO. Els va rebre l'Alcalde Dionís Guiteras i la Directora del Museu na Marta Fàbrega. La visita que va durar aproximadament tres hores va servir per ensenyar les instal·lacions i contestar totes les preguntes que els avaluadors feien sobre l'equipament i el seu funcionament.

Els Avaluadors van està acompanyats per membres del Consell Comarcal del Bages. L'Estada dels avaluadors es va iniciar el diumenge dia 17 de juny i fins dimecres 20 de juny, durant aquests dies una intència agenda els ha portat per tots els centres d'interpretació del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, per diferents paratges d'interés geològics i per diferents empreses turístiques col·laboradores amb el projecte. El setembre, sabrem el resultat de l'avaluació, que en cas positu permterà al Parc Geològic i MIner de la Catalunya Central incorporació a la Xarxa Mundial de Geoparcs de la Unesco.

UN MUSSSOL A LES COVES DEL TOLL

La setmana passada un mussol malalt es va posar a l'entrada exterior de la Cova del Toll, i no se'n movia. Es va avisar a la patrulla forestal, que el dimecres  13 de juny va procedir a la seva captura i posterior trasllat al Centre de Recuperació de Torreferrussa perquè es recuperi. Esperem que torni aviat als boscos del Moianès!
Mussol

Els col·laboradors del Parc Geològic i Miner es formen en una jornada al Consell Comarcal

Dimarts 29 de maig, una trentena de persones vinculades a empreses, entitats i organismes que han signat convenis de col·laboració amb el Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, del qual forma part de les Coves del Toll, han assistit avui a una jornada de formació, al Consell Comarcal, sobre l’oferta turística i natural del Parc. Empreses del sector turístic, restaurants, albergs, hotels, etc. es formen, així, com a centres col·laboradors oficials del Parc (se senyalitzaran amb un adhesiu a l’entrada dels establiments i serveis), per formar part de la xarxa d’oferta turística que es va lligant a l’entorn d’aquest projecte, més enllà de les rutes geològiques dissenyades. L’objectiu de la jornada era crear la figura d’informadors i col·laboradors del parc i sumar sinergies per promocionar turísticament la Catalunya central.
pg

 

Els alumnes guanyadors de les Olimpíades de Geologia de Catalunya visiten Les Coves del Toll

Les Coves del Toll, com a un dels centres d'Interpretació El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central van rebre diumenge 3 de juny  la visita d’un grup alumnes catalans guanyadors de les terceres Olimpíades de Geologia. Conèixer els diferents centres d'Interpretació del Parc ha estat el premi per haver-se classificat per a la fase estatal en una iniciativa que coordina l’Associació Espanyola per a l’Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT).  

pg

La ruta, guiada pel director científic del Parc Ferran Climent, va començar a Collbató on es va fer una breu presentació i introducció geològica al territori i tot seguit es van visitar les Coves del Salnitre. Després la ruta va portar als premiats al sector de Súria on es va poder fer una visita al rellevant patrimoni geològic i miner del municipi. Després de dinar al Poble Vell de Súria el grup es va desplaçar fins al Parc prehistòric de les Coves del Toll on va finalitzar la jornada amb una interessant visita a les Coves i al seu entorn.

 

Gran èxit de visitats al Museu per la Nit de Glamour

64 persones van visitar el Museu de Moià el divendres  27 d'abril de 2012 durant la Nit del Glamour organitzada per l'Associació de Botiguers de Moià. El museu va organitzar visites a l'equipament amb guies disfressats d'època. Els visitants a més de veure les exposicions permanents del Museu Arqueològic i d'en Rafel casanova i la Guerra de Sucessió, van poder visitar espais inèdits i no oberts al públic al públic com són l'arxiu històric, els magatzems de reserves, el laboratori de restauració o bé les oficines del personal del museu.
 
L'experiència es repetirà el proper dissabte 26 de maig de 2012 a la NIT DELS MUSEUS, on els alumnes de l'Escola de Música ens deleitaran amb petits concerts en diferents espais del Museu, i paral·lelament serà una nit de portes obertes a l'equipament. Aquesta activitat s'enmarca dins dels actes del XVè Mercat de la Prehistòria de Moià, els actes del dia internacional dels Museus i és un dels actes de celebració del 60 aniversari de les Coves del Toll de Moià.

Nous descobriments de la presència de Neardentals a Les Toixoneres

Segons IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social), el programa de TV3 "Sota terra", descobreix un nou fogar de dimensions considerables a la Cova de les Toixoneres que fa trontollar la hipòtesis existents, ja que si fins ara es pensava que els neandertals només havien fet servir aquest jaciment de forma puntual, amb aquest descobriment es consolida una nova hipòtesis que confirma que les estades d'aquest homínids a la Cova era més llarga
sotaterra

Més informació

 

El Museu i les Coves del Toll reben 1162 visitants per Setmana Santa

El Museu de Moià i les Coves del Toll, amb 1162 visitants durant aquesta Setmana santa de 2012, han superat amb escreix els visitants del 2010 amb 1064 visitants i del 2011 amb només 745 visitants, tal i com s'observa en la gràfica adjunta.

El Museu ha estat visitat per 367 persones i les Coves per 741 persones, a les que cal afegir els 54 nens i nenes que van participar a les activitats infantils que com cada anys organitza el Museu durant els dies de vacances escolars.

L'efecte del programan Sota terra de TV3, i el número especial d'aquest més de la revista Descobrir Catalunya sobre el Moianès, ha tingut un efecte positiu en l'increment de visitants i esperem que es prollongui encara uns quants dies. 

 

Coves del Toll, equipament pilot del projecte europeu Undersafe

undersafe

El projecte Undersafe és un projecte europeu que té com objectiu utilitzar les noves tecnologies per augmentar el nivell de seguretat dels turistes i treballadors de les mines i coves turístiques de la Unió Europea.

El coordinador del projecte és el centre d’innovació Innowacja Polska de Polònia a on també hi col·labora l’empresa de R+D EDMA Innova de Girona, i El Departament d’Enginyeria Minera i Recursos Naturals de Manresa el qual hi participa com a expert en mineria i en temes de mines i coves turístiques. Participen també PIMES i investigadors de Polònia, Estònia, Regne Unit i Espanya.

Les Coves del Toll han estat elegides per ser la cova pilot per fer els experiments a Catalunya que realitzen conjuntament la UPC de Mines de Manresa i EDAM Innova de Girona, i que aquest 29 de març es va iniciar amb la col·locació de la instrumentació i la presa de les primeres mesures.

 

Les Coves del Toll a SOTA TERRA

El vas veure el diumenge 1 d'abril de 2012 a TV3? El vols tornar a veure? Tu mateix , aquí téns el link!!
sotaterra

Tv3 a la carta

 

El Museu de Moià col·labora en l'estudi del Linx

El Museu de Moià i l'Estació Biològica del CSIC de Doñana, a través del Dr. Jordi nadal, del Departament de Prehistòria de la Universitat de Barcelona, han establert un conveni de col·laboració per la realització d'estudis comparatius entre el linx ibèric actual, i les restes del linx Pleistocè del Jaciment de les Coves del Toll, que hi ha al fons del Museu.linx

 

 

 

Nova ruta de geocanting a les Coves del Toll

El Treball conjunt entre el Museu de Moià i l'equip de mestres del Centre de Recursos Pedagòcs del Bagesm que treballa en la creació de Rutes Georeferenciades pels escolars de Catalunya, ha portat a la creació de les dues primeres rutes per escolars al Moianès, amb sortida i arribada a les Coves del Toll, i que transcorre entre les finques de la Tuta i les Umbertes. L'acte de posada en funcionament de la ruta es va fer el matí del dissabte 25 de febrer amb la participació d'en Jofre Costa, Cap del Departament de Didàctica del Museu i una quinzena de mestres del grup de treball. Podeu visitar la ruta: http://es.wikiloc.com/wikiloc/user.do?name=covesdeltoll


Arqueologia experimenatal:El museu construïm un forn prehistòric

El Museu de Moià, en el marc dels seus projectes d'arqueologia experimental ha construït un forn metal·lúrgic seguint les tècnics utilitzades per l'home prehistòric de l'edat dels Metalls. Aquest forn, construït pels arqueòlegs del Museu, en Jofre Costa, Cap del Departament de Didàctica, i na Cristina Casinos, Cap del Departament de Conservació i Restauració, permetrà fer activitats de demostració de cuita de ceràmica seguint les tècniques neolítiques i de fosa de metalls, tant pels escolars, com pel públic en general del Museu, en les activitats de demostració que l'entitat organitza. Després de l'èxit, d'aquesta experiència pilot, el proper pas és la construcció d'un altre forn prehistòric al Parc Prehistòric de les Coves del Toll.

forn


Visita a Moià dels Tècnics del Geoparc de la Catalunya Central

Divendres 24 de febrer de 2012 els tècnics del Geoparc de la Catalunya Central van visitar el Parc Prehistòric de les Coves del Toll, els Dolmens de les Crosanes i de Parés, el Museu Rafel Casanova i el Museu Arqueològic i Paleontològic, i finalment el nucli antic de Moià. Aquesta activitat s'inclou en un cicle de visites que els tècnics del Geoparc han fet als diferents centres d'interpretació del Geoparc des de Collbató, a Manresa, Súria i finalment Moià.

g


Reproduccions per a invidents al Museu de Moià

once

El dijous 9 de febrer el Museu de Moià vàrem rebre la visita del Srs. Josep Colom Gassol, Director de l'Agència d' ONCE a  Vic, i de Lluís Rius, tècnic de la Diputació de Barcelona, per donar la conformitat a les reproduccions que ha realitzat per invidents en jofre Costa, responsable de didàctica del Museu de Moià i que properament podreu veure en la exposició permanent del Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, com un mòdul específic que s'anomenarà "La Mirada Tàctil" i que aproximará  aquest col·lectiu als continguts del Museu de Moià. Aquesta acció es realitza conjuntament amb la Diputació de Barcelona, que també n'assumeix la major part del cost econòmic d'execució.

En la fotografia en Josep Colom Gassol, Director de l'Agència d' ONCE a  Vic, amb la Marta Fabrega, directora del Museu de Moià.

Cicle de coferències "La geología és noticia"

l Geoparc de la Catalunya Centrall, del qual les Coves del Toll de Moià n'és membre i Centre d'Interpretació acull una de les conferències del Cicle de Conferències "La Geologia és notícia" que organtiza l'AEPECT. Aquest és un cicle de 5 conferències que es realitzaran a Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona i Manresa al llarg de febrer i març de 2012 (vegeu poster adjunt).
 
La última, en col·laboracó amb el Parc i sota el títol "ELS GEOPARCS. UNA FORMA ALTERNATIVA D’APRENDRE GEOLOGIA" anirà càrrec de la Dra. Amelia Calonge, de la Universitat de Alacalá de Henares, i versarà sobre el canvi didàctic en els mètodes d'ensenyament tradicional i l'aprofitament dels Geoparcs com a eina i context per poder-ho desenvolupar. Aquesta conferència es celebrarà a la UPC de Manresa el divendres 20 de març de 2012 a les 19:30hores.
 
Més informació a:

http://pgmcc.blogspot.com/2012/02/el-cicle-de-conferencies-de-laepect.html

Més informació en PDF


Els tiberis de carn de prehistòrics del Moianès en una Tesis

El proper dijous 15 de desembre de 2011 a les 11h del matí, tindrà lloc a la Sala de Juntes de la Facultat de Lletres, del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (Av. de Catalunya, 35), la lectura i defensa de la tesis Doctoral de la Codirectora de les Excavacions del Jaciment de les Toixoneres , RUTH BLASCO LOPEZ. La Tesis es titula "La amplitud de la dieta cárnica en el Pleistoceno medio peninsular: una aproximación a partir de la Cova del Bolomor (Tavernes de la Valldigna, Valencia) y el subnivel TD10-1 de Gran Dolina (Sierra de Atapuerca, Burgos". Uns dels jaciments claus que han servit com a referència per aquest estudi són les Coves del Toll i la Cova de les Toixoneres, on l'abundància de fauna localitzada als jaciments, així com la intensiva presència humana han servit de referència per conèixer quina carn menjaven els homes de Neandertal durant el Paleolític Mitjà, i per estudiar quan aquest animals eren consumits per humans o quan eren consumits per altres carnívors.

Un dels directors de la Tesis és també el codirector d'excavacions de la Cova de les Toixoneres en Jordi Rosell. Així mateix en el tribunal hi trobem dos arqueòlegs molt vinculats en els jaciments moianencs: com a president del Tribunal hi ha el Dr. Eudal Carbonell de la URV i IPHES, i com a secretari del tribunal, el codirector d'excavacions del Jaciment del Gai, el Dr. Jordi Nadal de la UB.

Desitgem molta sort a la Ruth!

tesis

Sota Terra a les Coves del Toll de Moià. Ja els tenim aquí !

Arqueologia i prehistòria

De dilluns 21 a dimecres 23 de novembre, l’equip de Sota Terra de TV3 serà a les Coves del Toll, gravant un episodi d’aquest popular programa de televisió que ha aproximat la feina dels arqueòlegs a la societat. Les Coves del Toll i la Cova de les Toixoneres seran les protagonistes d’un dels episodis d’aquesta sèrie, i veurem com excaven els arqueòlegs i paleontòlegs i la importància d’aquest jaciment per conèixer la Prehistòria a Catalunya.


Els conills del Gai en una tesi doctoral

conills

El proper dimecres 30 de novembre a 2/4 d'11h del matí, tindrà lloc a la Sala Gran de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, la lectura de la tesis Doctoral del Codirector de les Excavacions del Jaciment de la Balma del Gai, LLUIS LLOVERAS ROCA. La Tesis es titula "Análisis Tafonómico de Restos de Lepóridos conumidos por carnívoros terrestres y rapaces. Aplicación al estudio de restos arqueológicos del Pleistoceno y Holoceno de la Península Ibérica". Un dels jaciments claus que han servit per aquest estudi és el Jaciment de la Balma del Gai de Moià, on l'abundància de conills ha servit de referència per conèixer la dieta dels homo sapiens del Epipalèolític, i per estudiar quan aquest animals eren consumits per humans o quan eren consumits per altres carnívors com poden ser les guineus, els llops o les àguiles.

Les Coves del Toll Patrocina els nois ¡ noies del Basquet de Moià

basquet

Per tercer any consecutiu el Museu de Moià i les Coves del Toll patrocinen amb l'equipament de suport als nois i noies del bàsquet de Moià. D'aquesta manera s'estableix una relació de promoció mútua ja que aquests nois i noies en els seus desplaçaments a competir en altres camps del Bages, promocionen amb les samarretes de les Coves, a les pròpies Coves del Toll. També el Museu col·labora a la Jornada de competició que el bàsquet de Moià organitza a Pavelló Esportiu i on juguen tots els equis en cometició. EL Museu dóna suport  col·laborant en els obsequis que s'ofereix als participants.

El Museu de Moià i les Coves participen al Workshop Bages

work

Dijous 27 d'octubre de 2011, el Museu de Moià i les Coves del Toll van participar en en el I Workshop de Turisme organitzat pel Consell Comarcal del Bages. La jornada va reunir uns 90 professionals i empreses del Bages i va ser un bon punt de trobada per cercar punts d'enllaç i col·laboració. L'acte va permetre al Museu de Moià establir contacte amb diferents empreses i entitats del Bages dedicades al turisme entre les que podem destacar: l'Associació Catalana de Cases de Colònies, el centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat de Calders, L'associació d'Agrotuisme del bages, Viatges Masanes i Món Sant Benet.

Fira de Turisme de Moianès 2011

EL MUSEU DE MOIÀ I LES COVES DEL TOLL PARTICIPA A LA FIRA DE TURISME DEL MOIANÈS A L'ESTANY
El Museu de Moià i les Coves del Toll, participa activament a la  XI Fira de Turisme del Moianès que enguany s'ha fet a l'Estany el cap de setmana del 8 i 9 d'octubre. Els canons de Retorn a 1714 va participar a l'acte d'innauguració de la Festa fent retronar tot el monestir, i durant tot el dia van tenir una participació molt activa fent teatre de carrer. Per altre banda el Museu de Moià i les Coves del Toll també tenien un punt d'informació de l'equipament, on els més menuts es podien pintar com els prehistòric o fer-se una bosseta d'herbes aromàtiques. Més de cinquanta nenes i nenes varen participar en aquesta activitat.

turisme_estany2011 turisme_estany2011 turisme_estany2011

Festa dels lectors de Cavall Fort de Granollers

EL MUSEU DE MOIÀ I LES COVES DEL TOLL PARTICIPA A LA FESTA DELS LECTORS DE CAVALL FORT DE GRANOLLERS

El Museu de Moià i les Coves del Toll, participa activament a la nova edició de ls Festa dels Lectors de Cavall Fort, que enguany fou el diumenge 9 d'octubre a Granollers. El Museu de Moià i les Coves del Toll tenien un punt d'informació dels l'equipament, on els més menuts es podien pintar com els prehistòric, més de 400 nens van sortir amb un fantàstic maquillatge prehistòric amb pigments naturals i una cinquanena es van fer una senyera a l'estiu "Guifré al Pelós"  que es van poder emportar a casa.

Èxit de participació a les Jornades Europees de Patrimoni 2011

Els dies 23, 24 i 25 de setembre van tenir lloc les Jornades Europees de Patrimoni. El Museu de Moià hi va participar oferint tallers didàctics a les Coves del Toll i visites guiades al Museu. Una cinquantena de nens i nenes van poder tornar a la prehistòria i caçar amb arc i propulsor com els prehistòrics, en el poblat neolític de les Coves del Toll. Prèviament s'havien d'haver fet unes pintures facials de camuflatge amb pigments naturals. Per altre banda 68 persones van poder gaudir d'una visita guiada al Museu Arqueològic i a la Casa Rafel Casanova, coneixent de primera mà aquests elements patrimonials tant importants per la nostra història.

Parc geològic Parc geològic

Èxit de públic a "L'endemà de l'Onze de setembre"

Dins dels actes de la X Festa Barroca, Retorn a 1714, una quarantena de persones van poder gaudir de la interessant conferència sobre "L'endemà de l'Onze de setembre", que el Sr. Agustí Alcoberro, Director del Museu d'Història de Catalunya, va oferir i que va tenir lloc a Can Carner el divendres 8 de setembre a les 8 del vespre. La proximitat del Sr. Alcoberro a l'hora d'explicar la Guerra de Successió  i com socialment va afectar als catalans, va posar en relleu que els catalans som un poble treballador i que de les derrotes ens aixequem amb esforç.

Parc geològic Parc geològic

Parc Geològic i Miner de la Catalunya central segueix endavant

El dimarts 12 de juliol, en el Museu Valentí Masachs de la UPC de Manresa, amb la participació de tots els ens impulsors del projecte (Consell Comarcal del BAges, UPC, Moià, Manresa, Collbató i Súria), es va presentar la nova senyalització del Parc geològic, que amb el suport de la Diputació de Barcelona s'ha instal·lat en els diferents centres d'interpretació del Parc.
També es van presentar les dues noves rutes per conèixer de prop la Geologia de casa nostra. Una ruta comença a Montserrat i va fins a Moià i permet descobrir entre altres elements les dues Coves visitables del Parc. La segona ruta comença a Moià, i va fins a Súria i permet al visitant descobrir com era aquest mar que hi havia a la Catalunya Central fa 38 mil·lions d'Anys; des dels esculls de corall i platges de l'entron de les Coves del Toll, fins a la profunditat del Mar de Súria on es van dipositar les sals que avui s'exploten com a recurs miner.
La presentació ha comptat amb el suport institucional dels nous consistoris municipals i comarcals, renovats recentment.
 Si voleu començar a recorrer el parc Geològic, només cal clicar i descarregar-vos el
plànol del Parc.

Mapa de la situació del parc - Triptic del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central

Parc geològic Parc geològic
Foto de la reunió d'aquest matí
(cedida pel CCB)
Plafó de la nova senyalització
(cedit pel CCB)

 

Ricard Batista: arquèoleg

Benvolguts Amics i col·laboradors del Museu de Moià i les Coves del Toll

Malauradament ha mort l'arqueòleg Ricard Batista, als 74 anys d'edat. Batista ha estat un arqueòleg cabdal en l’estudi dels dòlmens del Moianès, i juntament amb en Joan Surroca a la dècada dels seixanta van excavar els megàlits que avui coneixem.

 

Actualment Ricard Batista, conjuntament amb el seu fill Lluís Batista, membre de l’IPHES, col·laborava amb el Museu de Moià, en l’assessorament històric de les excavacions dels dolmens, i en concret del dolmen de Perers que recentment ha estat excavat i restaurat per la Generalitat de Catalunya, i on el Museu de Moià ha tingut una col·laboració activa d’assessorament i tècnica.

Més informació en format pdf.

D'aquesta noticia també se n'ha fet ressó l'IPHES, en el aquest enllaç.

Des del Museu acompanyem a la família en aquests difícils moments de condol.

El Museu de Moià participa a la II Fira del Tió de Moià

Arqueologia i prehistòria

El Museu de Moià i les Coves del Toll, han participat de nou a la II Fira del Tió de Moià, que va tenir lloc el diumenge 12 de desembre de 2010. Enguany el temps ens ha acompanyat i ha fet que la fira fós molt lluïda tant en públic, com amb parades i activitats diverses. A l'estand del Museu, a més d'informació sobre els equipaments i activitats de l'entitat, podies també fer-te un taller, o bé adquirir objectes singulars com minerals, joies amb minerals, reproduccions de puntes de fletxes o bifaços, llibres del Moianès, ...i tot d'objectes amb el famós ós de les Coves del Toll.
 
Una trentena de nens i nenes van participar en el taller, en el que havien de decorar amb pintures una figureta de fang per l'arbre de Nadal i que s'emportaven després a casa pel seu propi arbre. Les figuretes eren diverses, estrelles, conills, avets,  ossos, sols, ninots, etc.

El Museu de Moià participa a la XVIII Fira de l'Estany

Arqueologia i prehistòria

El Museu de Moià i les Coves del Toll han participat de nou a la XVIII Fira de la Puríssima de l'Estany, que va tenir lloc el dimecres 8 de desembre de 2010. Enguany el temps ens ha acompanyat i ha fet que la fira fós molt lluïda tant en públic, com amb parades i activitats diverses. A l'estand del Museu a més d'informació sobre els equipaments i activitats de l'entitat, podies també fer-te un sarró amb pell de conill, o bé adquirir objectes singulars com minerals, joies amb minerals, reproduccions de puntes de fletxes o bifaços, llibres del Moianès, ...i tot d'objectes amb el famós ós de les Coves del Toll.

 

Imatges activitats del 75è aniversari del Museu

Activitats realitzades el passat 20 de juny pel Museu Municipal de Moià al Parc Municipal amb motiu del 75è aniversari del Museu.

la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll Moià la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Prehistòria a les escoles Cova del Toll (Barcelona) Cova del Toll: Prehistòria a les escoles Cova del Toll: Prehistòria a les escoles
Prehistòria a les escoles Cova del Toll Moià Prehistòria a les escoles Prehistòria a les escoles      

 

Mercat de la prehistòria 2011

la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll Moià la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Prehistòria a les escoles Cova del Toll (Barcelona) Cova del Toll: Prehistòria a les escoles Cova del Toll: Prehistòria a les escoles
la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll Moià la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Prehistòria a les escoles Cova del Toll (Barcelona) Cova del Toll: Prehistòria a les escoles Cova del Toll: Prehistòria a les escoles
la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll Moià la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Prehistòria a les escoles Cova del Toll (Barcelona) Cova del Toll: Prehistòria a les escoles Cova del Toll: Prehistòria a les escoles
la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll Moià la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Prehistòria a les escoles Cova del Toll (Barcelona) Cova del Toll: Prehistòria a les escoles  

 

Imatges de la Festa Barroca 2010

la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll
Cova del Toll Moià Prehistòria a les escoles Prehistòria a les escoles Cova del Toll (Barcelona) Cova del Toll: Prehistòria a les escoles Cova del Toll: Prehistòria a les escoles
la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll Moià Prehistòria a les escoles Prehistòria a les escoles Cova del Toll (Barcelona)    

 

SETMANA SANTA AL MUSEU...ACTIVITATS

De vacances Prehistòriques!

Diverteix-te i aprèn amb tallers, jocs i activitats entorn a la Prehistòria, la Història, i Personatges Il·lustres com en Rafael Casanova.

Coves del Toll Coves del Toll
casal-nadal_moia
Coves del toll Coves del Toll Coves del Toll Coves del Toll  

Activitats relacionades amb la història a Moià

Arqueologia i prehistòria

RETORN AL 1714

Enguany la VIII festa Barroca' 09 es celebrarà dissabte dia 12 de setembre ( l'organització es reserva el dret de realitzar algun canvi )

És el retorn al 1714. S' apleguen artesans, parades, es fan tallers per a nens i nenes... També es poden fer activitats relacionades amb l'arqueologia i l'època barroca.

Si voleu conèixer més informació sobre la festa barroca, consulteu la infomració i les imatges de la festa barroca de l'any passat.

Vegeu les imatges de la festa.

 

Imatges de la festa barroca 2009

la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll Moià Prehistòria a les escoles Prehistòria a les escoles Cova del Toll (Barcelona) Cova del Toll: Prehistòria a les escoles Cova del Toll: Prehistòria a les escoles
la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll Moià Prehistòria a les escoles Prehistòria a les escoles Cova del Toll (Barcelona) Cova del Toll: Prehistòria a les escoles Cova del Toll: Prehistòria a les escoles
la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Prehistòria a les escoles Prehistòria a les escoles

 

AQUEST NADAL ACTIVITATS AL MUSEU:

Viu el Nadal al Museu

Diverteix-te i aprèn amb tallers, jocs i activitats entorn a la Prehistòria, la Història, i Personatges Il·lustres com en Rafael Casanova.

Nens entre 6 - 12 anys

Dies: 28 al 31 de desembre. Horari: 9:30h a 13:00h.

Arqueologia i prehistòria

Imatges del Nadal a les coves del toll

la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll Moià Prehistòria a les escoles Prehistòria a les escoles

 

TOPOGRÀFIC DE LA GALERIA SUD DE LA COVA DEL TOLL

En Xavier Sala i en Jordi Ferrer, de l'empresa Topxarxa Moià SL, han realitzat l'alçament topogràfic de la part visitable de la Cova del Toll, o sigui la Galeria Sud i part del curs del riu subterani actual fins a la sala del sifò (o sala de la Trompa de l'Elefant). 
Aquest estudi es va realitzar l'any 2007, gràcies a una subvenció de la Oficina de Gestió del Patrimoni, Secció Museus, de la Diputació de Barcelona. 
Un mostra de part de la feina realitzada la podeu veure en els següents documents:

 

Events

Ja podeu descarregar-vos el nou Butlletí informatiu del Museu de Moià, les Coves del Toll i l'Arxiu Històric de Moià d'aquest mes d'abril:

Les Notícies del Museu. Núm. 8

_____________________________________________________________________

Consulteu el Butlletí informatiu del Museu de Moià, les Coves del Toll i l'Arxiu Històric de Moià d'aquest Novembre:

Les Notícies del Museu. Núm. 7

_____________________________________________________________________

Ja podeu descarregar-vos el nou Butlletí informatiu del Museu de Moià, les Coves del Toll i l'Arxiu Històric de Moià d'aquest Maig: Les Notícies del Museu. Núm. 6

_____________________________________________________________________

Pesentació del llibre de la Margarida Genera Els nostres orígens

Una de les activitats associades al  Mercat de la Prehistòria, organitzada pel Museu de Moià, va ser la  pesentació del llibre de la Margarida Genera Els nostres orígens per a totes les edats. La presentació a càrrec del Dr. Andreu Pocoví va  ser dissabte 9 de maig al parc municipal de Moià prop de la  biblioteca.

Paral·lelament a la presentació del  llibre, el Museu de Moià va realitzar dos tallers per a nens/es (tatuatges de  henna i pintura facial) i després de l'acte hi va haver berenar per a tots els  assitents.

la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Prehistòria a les escoles Cova del Toll Moià la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll: Prehistòria a les escoles Cova del Toll: Prehistòria a les escoles
Prehistòria a les escoles la prehistòria a les escoles i la Cova del Toll Cova del Toll (Barcelona)      

_____________________________________________________________________

Ja podeu descarregar-vos el nou Butlletí informatiu del Museu de Moià, les Coves del Toll i l'Arxiu Històric de Moià d'aquest Novembre: Les Notícies del Museu. Núm. 5

____________________________________________________________________

VÍDEOS RELACIONATS AMB LES COVES DEL TOLL

Us recomanem que mireu els vídeos que sobre les coves del Toll, la Festa Barroca i el Mercat de la Prehistòria hi ha penjats a la pàgina web de You Tube. Els podeu veure a: Coves del Toll, activitats escolars a les Coves del Toll, Arqueologia experimental a les Coves del Toll, Mercat de la Prehistòria:La Prehistòria, 2009, 2010. Festa barroca: vídeo 1, vídeo 2, vídeo 3, vídeo 4. També podeu veure una baixada per l'avenc, una entrada per la surgència i a l'Avenc del Bassot(Moià) i imatges del gener nevat a les Coves del Toll.

Actualitat

RÀDIO MOIÀ ENS PRESENTA LES ACTIVITATS DE LES COVES DEL TOLL I DEL MUSEU

Escolteu ràdio Moià i poseu-vos el dia de les activitats de les Coves del Toll. Més info.

ESTACIÓ RADIOLÈCTRICA D'AFICIONAT A LES COVES DEL TOLL

El proper diumenge 6 de setembre de 2009, s'instal·larà una Estació Radiolèctrica d'Aficionat a les Coves del Toll que emitirà durant tota la jornada.

ARQUEÒLEGS A LES COVES

Enguany hi haurà dues campanyes arqueològiques d'estiu al municipi de Moià:

- Es reprenen les excavacions al jaciment prehistòric de la Balma del Gai per l'equip d'arqueòlegs encapçalat pels Dr. J. Nadal i la Dr. P. Gª. Argüelles, membres del Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona. La campanya es durà a terme del 25 de juliol al 7 d'agost.

- Les Coves del Toll-Toixoneres seran de nou excavades per l'equip d'arqueòlegs de l'Eudald Carbonell i dirigides pel Dr. J. Rosell de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i l'IPHES. La campanya es durà a terme del 5 de juliol al 29 d'agost.

Investigació

neandertals_moia

REDESCOBRIMENT DE LES COVES DEL TOLL. AUTORA: NURIA BACH OLLER

Treball de recerca realitzat per la moianesa Nuria Bach, on ha recopilat informació sobre la història, les excavacions i l'activitat de les Coves del Toll des del seu descobriment i fins l'actualitat. A més s'ha realitzat una tasca de recerca mesurant topogràficament el conjunt càrstic.

Segons paraules de la pròpia autora:

Redescobriment de les coves del Toll és un treball que intenta explicar què són les coves del Toll, quina és la seva importància arqueològica i turística, quins fets van portar a descobrir-les i que va representar això a nivell local.

Aquest treball es pot consultar a:
http://docs.google.com/

NEANDERTALS A MOIÀ

Eines de pedra de fa 50.000 anys avalen la presència de neandertals dins d’un cau de hienes a la Cova de les Teixoneres de Moià

Noticia extreta del blog de l'equip d'arqueòlegs del IPHES . Veure + informació.

INFORME AMBIENTAL

Informe de l'avaluació dels paràmetres ambientals de les Coves del Toll. Veure l'informe.

ESTUDI DELS RATPENATS A LES COVES DEL TOLL

Estudi de la presència i catalogació de quiròpters a les coves del Toll. Veure l'estudi.

 

Valid XHTML 1.0 Transitional